ROLLERMAN

Verschillende DisciplinesVERSCHILLENDE DISCIPLINES

Inline skaten wordt vaak geassocieerd met Rollerbladen, welke eigenlijk een merknaam is, met verwante toebehoren, beschermmateriaal en accessoires.
De inline skates hebben gewoonlijk 4 wielen, in één lijn, skeelers / snelschaatsen hebben 4 wielen van 100 mm of 110 mm en zelfs 3 x 125mm wielen .
De explosieve groei van de inline skate sport in de Verenigde Staten was in de vroege jaren '90, maar sinds 1996 is de verkoop gedaald aangezien de markt verzadigd werd en de rage / trendy status van de sport begon langzaam te verdwijnen. Maar sedert eind 1999 is er opnieuw een opwaardering van de sport. Inline Skate Sport wordt meer en meer aanzien als sport en way of life. Sedert 2021 is er opnieuw een stijging.

FREESKATE / URBAIN INLINESKATEN
Een inline skate discipline die ergens tussen het aggressive en recreatief skaten ligt is het Free skating, ook gekend als het Urban Skaten of freeriden, deze discipline omvat vele trucs zoals sprongen en slides. De nadruk bij het free skaten is om de route van A-naar-B zo snel mogelijk af te leggen, door snel door de straten te skaten en alle hindernissen op straat te nemen. De schoen van de Freeskate is stijver om meer steun te geven tijdens het skaten, zoals bij de aggressive skate maar zijn veel lichter, en de wielen zijn ook groter dan bij de aggressive skates, maar met een kleiner frame.

De populairste merken van freeskate zijn, de RollerBlade Twister, Powerslide Next Core, Zoom reeks, Seba en FR skate.

FREESTYLE SLALOM
Freestyle Slalom is een speciale discipline met een grote 'wow' factor. Hier kan alles en niets moet, typische freestyle slalom moves zijn : Crazy legs, Italian, Mabrouk, Heel Wheeling, ... en ga zo maar door.

De populairste merken van freeskate zijn, de RollerBlade Twister, Powerslide Tau, Seba/FR IGOR/DARIA/SL/SPIN.

AGRESSIVE INLINESKATING
Naast snelheid, fitness, artistiek, of het recreatieve skaten, verkiezen sommige skaters het aggressive inline skaten. Aggressive inline skaten omvat een verscheidenheid van trucs, grinds, sprongen, … Er zijn twee soorten : Aggressive Skaten, verwijst naar trucs die op bijna om het even welke hindernis worden uitgevoerd, meestal in skateparks, het streetskaten verwijst specifiek naar trucs die worden uitgevoerd op straat. Er zijn twee soorten Aggressive inline skates, Hardboots en Softboots. De hardboots zijn zeer stijf en vaak zwaar in vergelijking met snelheidschaatsen en recreatieve skates. De Softboots hebben meer flex dan harde laarzen maar zijn comfortabeler. De wielen zijn kleiner, 52 – 65 mm, en de algemene snelheid is langzamer (vergeleken bij skeeleren en recreatief skaten) om over meer controle tijdens trucs te beschikken.

De populairste merken van Aggressive Skates : FR UFR Street, Theme, RollerBlade, USD, K2, Roces,...

SPEEDSKATING
Het snelschaatsen of speed skaten heeft een lange geschiedenis, vroeger werden die wedstrijden gereden op rolschaatsen of Quads. Maar nu worden de inline skates met lage schoen / skeelers over het algemeen gebruikt voor speed skating wedstrijden. Begin 2000, begonnen eventorganisatoren met het organiseren en promoten van inline skate marathons, wat het fitness skaten populairder maakte. De grootste inline skate marathon in de wereld is de inline skate marathon van Berlijn, welke meer dan 9000 deelnemers had in 2003. De inline Skate Marathon NorthShore in Duluth, Minnesota is het grootste inline skate evenement in Noord-Amerika, met meer dan 3000 inline skaters.
KUNS INLINESKATEN
Gelijkaardig aan Kunstijsschaatsen, strijden de kunstrolschaatsers, zowel mannen als vrouwen in verschillende categorieën : paren freestyle, figuren, team- en solo dans, evenals in grote teams ( „precisie“ of „het synchroon“ schaatsen). De meeste kunstschaatsers rijden op quads / rolschaatsen, maar sommigen gebruiken speciale inline skates die voor artistiek gebruik ontworpen werden.

Inlinehockey, skaterhockey of Streethockey
is een ploegsport die gespeeld wordt door op inlineskates te proberen een puck in het doel van de tegenstander te schieten.
De sport lijkt erg op ijshockey, waar het ook van afgeleid is, al zijn er enkele minieme verschillen.
Al snel na het opzetten van de eerste professionele competities in het ijshockey werd door vele spelers in de zomermaanden verder getraind door op rolschaatsen rond te rijden. Reeds in 1940 ontstaan daaruit kleine competities. Er wordt dan ook een eerste reglement opgezet, gebaseerd op de regels van de NHL.
Het verschil met ijsschaatsen is echter erg groot en de beide sporten groeien uit elkaar. De ijshockeyfederaties verliezen hun invloed op het spel en de organisatie komt in handen van de Fédération Internationale de Roller Sports (FIRS), die het uitbouwt tot het huidige rollerhockey of streethockey.

ROLLERPARADES, NIGHTSKATE, SKATEN IN GROEP, TOERTOCHTEN
Voor skaters, niet geëngageerd in een bepaalde discipline, zijn skaten in groep, Rollerparades, Night Skates, Inline Tochten en Toertochten een populaire sociale activiteit, waarin grote groepen skaters regelmatig samenkomen om te inline skaten, gewoonlijk op straat, al dan niet met begeleiding van politie. Hoewel dergelijke activiteiten reeds bestonden bij de quad / rolschaatsclubs in de jaren '70 en de jaren '80, bracht de Inline skate in 1990 een grote verandering in grote steden in heel de Verenigde Staten. In sommige gevallen, zouden honderden skaters regelmatig deelnemen. Het fenomeen van groepskaten verspreidde zich ook in Europa en Oost-Azië.

Fridaynightskate is in 1989 ontstaan in San Francisco. In dat jaar trof een aardschok San Francisco, door deze aardschok raakte een groot deel van de Embarcadero Freeway buiten werking voor het verkeer. Maar niet voor de skaters, voor hen werd deze freeway een waar skateparadijs. Na enige tijd werd de freeway door de gemeente gesloopt. De skategroep (ca. 30 personen) ging een alternatieve route zoeken om toch langs de kustlijn te kunnen blijven skaten. Er werd afgesproken om iedere vrijdagavond deze route te skaten. Al snel werd de groep zo groot dat deze de aandacht van de media trok. Hierdoor groeide de groep nog sterker en de "fridaynightskate" was geboren.

Europa zou Europa niet zijn als het niet binnen de kortste keren een eigen fridaynightskate zou hebben. Eén van de eerste steden die een fridaynightskate had was Parijs (onder begeleiding van politie werd er gestart bij de Trocadéro/Eifeltoren, ook met deelname van skateboarders), al snel gevolgd door een aantal andere Europese steden.

De wekelijkse FridayNightskates in Parijs, Frankrijk (genoemd Pari Rol) wordt verondersteld één van de grootste nightskates in de wereld te zijn. Af en toe, waren er wel 35.000 skaters die deelnamen. De nacht van de Skater op Zondag in Berlijn trekt ook meer dan 10.000 skaters tijdens de zomer, München, Frankfurt, Amsterdam, Buenos aires, Londen, Tokyo en Brussel organiseren gelijkaardige events. Voor sommige skategroepen in zowel Noord-Amerika als Europa, is oa Halloween een van de populairste gebeurtenissen van het jaar. Inline Skaten voor een goed doel in Parijs heeft reeds 50.000 deelnemers aangetrokken(de jaarlijkse skate tocht Parijs-Versailles)

ROLLRERMAN TEAM

Johnny Grootaert

Kate White

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aut soluta eaque labore facere ullam inventore maiores ex nemo explicabo accusamus, culpa voluptates molestiae nihil corporis, voluptatum sint fugiat cupiditate alias.

Cédric Meuleman

Daniel Grey

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aut soluta eaque labore facere ullam inventore maiores ex nemo explicabo accusamus, culpa voluptates molestiae nihil corporis, voluptatum sint fugiat cupiditate alias.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de nieuwtjes.

Skate Vlaanderen
ICP, Instructor Certification Program
IISA, Inline Skate Association
Gear Up, Start2Skate and take a inline skate lesson
Stad Gent
Rollerfitness