Geschiedenis van de Inline SkateToggle

Geschiedenis InlineSkate

Achtergrond informatie

Skates werden ontwikkeld in het midden van de jaren '80, maar het basisconcept van wielen bevestigd aan een schoen / laars is veel ouder. De vroegere rolschaatsen hadden wielen van hout, plastiek, of staal, twee vooraan en twee achteraan.

Vandaag worden de inline skate wielen uit polyurethaan gemaakt die in een lijn wordt geplaatst zodat de beweging van het inline skaten sterk lijkt op de beweging van het ijsschaatsen. Soms wordt dit type van inline skates ook een rollerblade genoemd, hoewel dit een handelsmerknaam is en slechts naar één specifiek merk van in-line skate verwijst.

Joseph Merlin

Geschiedenis

Mensen in Scandinavië gebruikten ijsschaatsen reeds rond 1000 V.C. Deze ijsschaatsen werden van dierenbeenderen gemaakt die aan laarzen werden gebonden, en werden gebruikt om over bevroren meren te reizen. De eerste inline skate wordt gecrediteerd aan een belgische uitvinder Joseph Merlin, welk in 1760 een paar inline skates met kleine metaalwielen demonstreerde.

Een Franse uitvinder genoemd Petitbled patenteerde een rolschaats in Frankrijk in 1819 dat er uitzag als een inline skate zoals die er vandaag uitzien. De uitvinding van Petitbled had een rechte lijn van houten, metalen, of ivoren wielen bevestigd aan een houten zool..

Geschiedenis InlineSkate

Deze voorlopers van de inline skate werden minder gemeenschappelijk, nochtans, met de uitvinding in 1863 van de „Rocking Skate“ door Amerikaanse James Plimpton. Deze had een paar wielen vooraan en achteraan, bevestigd op een rubberen plaat. Rolschaatsers konden gemakkelijker met de rolschaatsen van Plimpton bochtjes maken, wat een groot voordeel en verschil was met vorige modellen. Deze stijl van skate werd snel de norm.

Andere innovaties werden opgenomen: de hoge stijve laarzen in leder werden vastgemaakt aan metalen platen ; de beweegbare delen werden toegevoegd aan het frame om de rolschaats toe te staan te draaien ; wielen werden vastgemaakt aan een as. De plastiek wielen vervingen uiteindelijk de stalen of houten wielen, het basisontwerp is in de loop van de jaren verbeterd en er werd een rubberen teenrem aan toegevoegd.

Geschiedenis InlineSkate

In de jaren '80, zochten de hockeyspelers Scott en Brennan Olson van Minneapolis, Minnesota,  een manier om de hockeyschoen aan te passen zodat men het hele jaar door  hockey konden spelen. Terwijl zij in een sportwinkel aan het shoppen waren ontdekten zij een inline skate en beslisten het ontwerp te verbeteren. Zij begonnen met het samenstellen ervan wat de eerste inline skate „Rollerblade“ zou worden in de kelderverdieping van het huis van hun ouders. De eerste inline skate van Olsons had een stalen frame en skateboardwielen die aan hockeyschoen werd vastgenageld.

Geschiedenis InlineSkate

Hun prototype was uiterst primitief en zwaar, maar het basisontwerp was er.

Hockeyspelers, waren de eerste om inline skates ernstig te gebruiken. Tijdens de zomermaanden speelden zij, rollerhockey / streethockey in de sporthal en op straat. Noordse skiërs / Langlaufers en skiërs begonnen ook inline skates te gebruiken in hun training. Spoedig spreidde de populariteit van het inline skaten uit bij de niet-atleten. Scott Olson stichte een bedrijf dat Rollerblade Inc. werd en verbeterde verscheidene inline skate octrooien.

Geschiedenis InlineSkate

In 1994 patenteerde Rollerblade  het Actieve Rem Systeem (ABT Technologie, Active Breaking System), door simpel weg de voet met de rem naar voor te laten rollen activeerde men de rem, wat het voor de beginner gemakkelijker maakt om te stoppen. Door de nieuwe rem durft men ook grotere snelheden aan.

ShutDown